Добре дошли в галерия НЕСТ-Арт - представяне на художници
Арт салон |...............................................................................................................................................................| Home
NEST-ART - представя
Арт - салон - Дилян Дочев

Художника Дилян Дочев-ДиЛ

Роден в град Ловеч през 1949 година, представения от Галерия НЕСТ Арт творец Дилян Дочев-ДиЛ е по професия - инженер, но съдбата му отрежда друго - да бъде художник.

Девизът на твореца е взет от прочутата фраза "Изкуството е гара на изпуснатите влакове!”

Не изпускайте и Вие тези влакове! Вгледайте се, преценете и си поръчайте картина, портрет, шарж, колаж, карикатура /за рождения ден на Ваш колега или колежка/, а защо не и репродукция на картина, която винаги сте си мечтали да я имате окачена на стената!

ХРОНИКА НА ЕДИН ТАЛАНТ ОТ МЕЖДУНАРОДНА КЛАСА


НОВА ТВОРЧЕСКА ИЗЯВА

СЛЕД ПОРЕДНАТА ИЗЛОЖБА "ОПИЯНЕНИЕ"

Харизматичните автори Дилян Дочев – DiL и Неви Петкова боготворят не само изкуството, но и природата.

Ето защо, поредната им живописна изложба се случва в Априлци - едно райско кътче за отмора и отдих в сърцето на Стара планина. Тук пристигат гости от цялото полушарие, жадни и за културен туризъм, защитен от високите европейски стандарти.

Подготвени за подобни претенциозни очаквания, креативните художници са подредили експозиция от 30 вълнуващи маслени платна, с примамливото заглавие

"Шарена сянка".

Налице е комфортен дизайн, в който зрителите са "разглезени" да имат хем Слънцето на изкуството, хем Шарената сянка на Балкана.

Верни на етикета "винаги различни", авторите Дилян Дочев - DiL и Неви Петкова предлагат експресивна и колоритна палитра от нови творчески търсения и духовни провокации, нови експерименти и загадки, гравитиращи към ролята на положителните вибрации и мощна енергия на положителното човешко мислене.

Уголеми

Двамата творци не престават да изненадват и радват културната общественост на България и в частност СОФИЯ

Днес 09. Май 2011 те представят своята изложба в клуб галерия КУЛТУРА НА ВИНОТО

ЗАПОВЯДАЙТЕ НА ИЗЛОЖБАТА И СЕ НАСЛАДЕТЕ НА НОВИТЕ ПЛАТНА НА ДВАМАТА ТАЛАНТЛИВИ ХУДОЖНИЦИ - НЕВИ ПЕТКОВА И ДИЛЯН ДОЧЕВ - ДиЛ

УГОЛЕМИ

НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИЯ ТВОРЧЕСКИ ТАНДЕМ -

НЕВИ ПЕТКОВА И ДИЛЯН ДОЧЕВ - ДиЛ


Уважаеми Дами и Господа!

Добър вечер, приятели на изкуството !

Както знаете, през 19 -и век, Бодлер е анализирал по неповторим начин, с картезианска лекота - живописта на Дьолакроа, Писаро, Курбе, Коро и други в парижките Салони.

Аз нямам тези високи претенции, но имам дързостта да повдигна крайчеца на една завеса, наречена "Интрига". А тя, Интригата, винаги има огромен тротилов еквивалент! Едва ли е грешно да определя ЖИВОПИС-та като Ябълка на Изкушението. И ако в Библията, това изкушение изгони Адам и Ева от Рая, то тази вечер, в Славянска беседа, Адам и Ева се завръщат, заедно със своите близки и далечни роднини.

А това ме окуражава да представя под светлините на прожектора двамата оригинални
автори: Дилян Дочев-DiL и Неви Петкова.

Дилян Дочев-ДиЛ е творец, който международните художествени среди отдавна са приели с голям интерес. Носител е на поредица задгранични награди, участник в стотици международни конкурси включван в престижни задокеански арт-каталози. През 60-те години Дилян Дочев израства с класическата музиката и вроденото чувство за хармония. Но бунтар по природа той слуша и става върл почитател на "Бийтълс" "Ролингстоунс" , Джими Хендрикс, и всичко това взето заедно предопределя перфекционизма и високите критерии да станат негов идеал в изкуството.

Началото на творчеството му датира отпреди 35 години,когато започва с рисуването на карикатури, омагьосан от руските карикатуристи Кукриникси, Мочалов, Огородников и др., все герои от знаменитото тогава списание"Крокодил".

В тази посока Дилян Дочев бързо настига световните образци и изморен от коварните ласкателства на Славата, се "прехвърля" в сферата на Живописта, където параметрите за изява на творческо то АЗ, са далеч по-големи и значими.

Любимите теми на Дилян Дочев са: гръко-римската митолотия, животните, българските кукери, мистиката, екзотиката, портрета, природата, метаморфозите на човешката психика. Неговия стил е заключен в абревиатурата

D-Dream, I-Imagination, L- Lord ,
Тоест : Блян/мечта/, Въображение, Бог/божия намеса /
Или казано на популярен език ТРИ В ЕДНО: Блян, Въображение и Божия намеса.

Особено вдъхновено автора рисува под въздействие на музиката на Джо Сатриани , Ингви Малмстийн и "Пинк Флойд". Убедено смята, че живота е Панаир на суетата, който подобно на машинка за пуканки "подхвърля" тема след тема, за жадното око на художника... 

Другия автор е Неви Петкова. Една романтична натура, вдъхновяваща се от силата на природата, класическата и народна музика, а и мъдрата книга... Търпеливо и целенасочено тя изгражда свой, самобитен стил, да го наречем "Вивалди", изпълнен с ефирност, копринена светлина, поетичен шепот, възвишеност и експресивност. В нейните живописни платна има една изтънчена чувственост и чувствителност, обърната към високите стремежи на ЧОВЕКА, една екзотика на Обяснимото -необяснимо, на Уловимото-неуловимо.

Неви Петкова е самобитен творец, който не шуми с картините си, а предпочита Зрителя да се потопи неусетно в тази нейна емоционална рамка. По всичко личи, че това е вярната авторова стратегия.

В порядъка на обобщението ще прогонозирам обещаваща кариера на Дилян Дочев и Неви Петкова, силни поотделно и невероятни като тандем! 

В заключение , нека благодарим на Доля Иванова за чудесната организация по откриването на изложбата, на Зрителите-за уважението да присъстват, а на двамата автори да пожелаем успех на събитието и все така да ни радват с поредица нови творчески изяви!

Благодаря за вниманието!

(речта на директора на Галерия НЕСТ Арт от откриването на изложбата на творците)

Архив:

Изложба живопис

„ОПИТИ НАД ДУШАТА”

 

В навечерието на 5 октомври 2010, в Културен център-Люлин, София, бе открит новия творчески сезон с участието на популярните художници

Дилян Дочев-Дил  и  Неви Петкова.

Неви Петкова и Дилян Дочев- ДИЛ

Авторската експозиция включваше 54 маслени картини,създадени през последните

4-5 години, в стил "Fine ART ".

Впечатляващ колорит, експресивност, оригинални композиционни решения, митологични и сюр-фантазии, музикални и философски препратки, вълнуващи фигурални решения, графични находки - това е само част от авторския етикет на художниците Дил  и  Неви.

А тематичния диапазон:

пейзажи, натюрморти, български бит, животни, абстрактни, сюрреализъм, портрети, голо тяло, митове и легенди и други.

На отриването присъствуваха официални лица от  медиите, културни институции, заинтересовани лица, VIP -персони и др. в условията на традиционен коктейл, арт суетня, шампанско, класическа музика и много букети цветя за художниците.

Изложбата продължава до  5-и Ноември!


©2011
На горe